Velden positioneren met grid in Crystal Reports

Door Rachelle Blok
In Crystal Reports
22 december 2013
0 Reacties
1599 Views

Met behulp van de optie Grid in Crystal Reports kun je velden positioneren. Met deze functionaliteit kun je de velden uitlijnen zodat ze precies naast elkaar komen te staan. Op deze manier kun je ‘pixel perfect’ rapporten maken. Wanneer de functionaliteit ‘snap to grid’ uit staat, kun je velden vrij verplaatsen. Wanneer je deze optie aanzet, worden de velden naar een aantal puntjes op het grid gezogen.

Om de functionaliteit aan te zetten, ga je naar Bestand, Opties (File, Options).
Crystal Reports Grid
Vervolgens zie je onder het kopje Indeling (Layout) de optie Raster (Grid). Deze vink je aan.

Crystal Reports Grid
Vervolgens ga je naar het ontwerpscherm om het Grid zichtbaar te maken. Hiervoor klik je op de Rechtermuis, Uitlijnen op raster (Right click, Snap to grid).

Crystal Reports Grid
Vervolgens kun je in het ontwerpscherm velden slepen en zul je merken dat het makkelijker is om velden uit te lijnen.

Guidelines


Voor verticale verplaatsingen kun je de optie ‘Snap to grid’ het beste uitzetten. Door deze optie uit te zetten, kun je de velden met kleinere stapjes verticaal verplaatsen. Om meerdere velden tegelijkertijd te verplaatsen, kun je gebruik maken van guidelines. Je kunt een guideline maken door in de liniaal te klikken.  

Crystal Reports Grid
Vervolgens kun je de velden verslepen totdat deze op dezelfde hoogte staan als de guideline.

Crystal Reports Grid
Als de velden aan de guideline gekoppeld zijn, zie je een rode markering. In onderstaande afbeelding zie je dat klant-id wel gekoppeld is aan de guideline en order-id niet. Er staat bij order-id namelijk geen rode markering links in het midden van het veld. 

Crystal Reports Grid
Vervolgens kun je door de guideline te verslepen, meerdere velden tegelijkertijd verplaatsen.

Crystal Reports Grid
Je kunt ook horizontale guidelines gebruiken voor horizontale verplaatsingen. Deze werken op dezelfde manier als de verticale guidelines. De horizontale guidelines staan in de liniaal bovenin het ontwerpscherm. 

Crystal Reports Grid
Als je een veld wilt ontkoppelen, verplaats je een veld zodat je geen rode markering meer ziet.

Over "" Heeft 37 Posts

Rachelle Blok studeert Data Science en schrijft blogartikelen voor ReportingBLOG, over verschillende tools zoals Excel, SQL Server en Crystal Reports. Rachelle heeft daarnaast een eigen bedrijf in webdesign.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *